A+ A-

Jornada de Recreació Històrica del Combat d'Arbúcies 2019

EL COMBAT D’ARBÚCIES – 1714 -
El Montseny del 1700
VI Jornades de divulgació i recreació històrica

Arbúcies 6 i 7 d'abril de 2019


La Teresa d’Arbúcies és una dona forta i amb empenta a qui li agrada parlar i aprofita qualsevol ocasió per fer valer la feina que fan les dones: El seu marit i els seus fills han anat al combat... Està farta de tanta guerra. La Teresa ens explicarà el paper anònim, però no per això menys important, que van tenir les dones d’Arbúcies durant la guerra de successió.

Tornem a convocar-vos a recuperar la nostra història. La història de la nostra gent, de les nostres Tereses, Maries, Joans i Joseps. De totes aquelles persones que van viure, treballar i lluitar a Arbúcies i al Montseny el 1700 i que van patir la Guerra de Successió del 1714.

Les Jornades del Combat d’Arbúcies arriben a la seva sisena edició i continuem explicant els fets ocorreguts el 14 de gener de 1714, quan el sometent d’Arbúcies es va enfrontar i guanyar a un gran exèrcit Borbó i expliquem també com era la vida al 1700 al Montseny. Dissabte soparem una bona escudella tots plegats amb el Sometent i els Miquelets. Podem jugar com ho feien llavors i passejar-nos pels campaments de Miquelets, pel Mercat de productes del 1700 i del Montseny, veure exposicions i tastar receptes d’aquella època.

Aprofiteu bé aquestes jornades, tenim moltes coses a explicar. Gaudiu de la història. 



Fests històrics

El 14 de gener de 1714, en el marc de la Guerra de Successió, la vall d’Arbúcies fou l’escenari d’un dels pocs fets d’armes victoriosos contra els exèrcits invasors, el Combat d’Arbúcies, on el sometent armat d’Arbúcies, amb l’ajuda del sometent de les poblacions veïnes, va derrotar dos regiments de tropes borbòniques.

Els regiments valons, comandats pels coronels Cano i Franclieu, en trànsit d’Hostalric a Vic, van arribar a Arbúcies el 13 de gener de 1714 amb 800 homes i 150 cavalls, produint-se diferents vexacions per part de les tropes borbòniques a la població civil. La gent d’Arbúcies va organitzar el sometent, i avisà al sometent de poblacions veïnes (Espinelves, Sant Hilari, Viladrau...) per fer front l’enemic.

Així l’endemà, 14 de gener de 1714, a les 8 del matí poc després de sortir de la vila d’Arbúcies en direcció cap a Vic, i passades les penyes de Grau Sala (molt a prop de l’actual Molí de les Pipes), començà l’enfrontament. Després de 6 hores de combat el sometent va derrotar els regiments valons. Només s’escaparen a Hostalric prop de 200 soldats.

L’exèrcit borbònic no va perdonar aquesta derrota i l’1 d’abril de 1714 una força de prop de 5.000 homes es va dirigir a Arbúcies per saquejar-la i cremar-la.

La tradició oral ens ha portat als nostres dies la frase: Arbúcies, gent d’astúcies, matavalons.

 

06/04/2019

Archivos asociados

Enlaces relacionados